Katero sadje lahko jedo psi in katerega ne?

Sadje, ki ga psi lahko jedo in tisto, ki ga ne smejo

Jabolka

Da, psi lahko jedo jabolka. Jabolka so odličen vir vitaminov A in C ter vlaknin za vašega psa. Imajo malo beljakovin in maščob, zato so popoln prigrizek tudi za starejše pse. Prepričajte se, da najprej odstranite semena in jedro, saj semena lahko škodijo psu. Poskusite jih tudi zamrznjene za ledeno prijetno osvežitev.

Avokado

Ne, psi ne bi smeli jesti avokada. Medtem ko je avokado morda zdrav prigrizek za lastnike psov, ga psom sploh ne bi smeli dajati. V notranjosti, lupini in listih avokada so persini, toksini, ki pri psih pogosto povzročajo bruhanje in drisko. Meso znotraj plodov nima toliko obstoja kot ostali rastlini, vendar ga je za pse še vedno preveč.

Banane

Da, psi lahko jedo banane. V zmernih količinah so banane odlična nizkokalorična poslastica za pse. Vsebujejo veliko kalija, vitaminov, biotina, vlaknin in bakra. Zmanjšujeta nivo holesterola in natrija, vendar je treba zaradi visoke vsebnosti sladkorja banane tretirati kot priboljšek in ne kot del glavne prehrane vašega psa.

Borovnice

Da, psi lahko jedo borovnice. Borovnice so superhrana, bogata z antioksidanti, ki preprečujejo poškodbe celic pri ljudeh in podobno. Bogate so tudi z vlakninami in fitokemikalijami. Učite psa, da lovi priboljške v zraku? Poskusite borovnice kot alternativo kupljenim priboljškom.

Češnje

Ne, psi ne bi smeli jesti češenj. Z izjemo mesnatega dela okoli semena, češnjeve rastline vsebujejo cianid in so strupene za pse. Cianid prekine celični transport kisika, kar pomeni, da krvne celice vašega psa ne morejo dobiti dovolj kisika. Če vaš pes je češnje, bodite pozorni za dilatirane zenice, oteženo dihanje in rdeče dlesni, saj so to lahko znaki zastrupitve s cianidom. V tem primeru takoj obiščite veterinarja.

Brusnice

Da, brusnice so varne za pse. Tako brusnice kot suhe brusnice so varne za hranjenje psov v majhnih količinah. Ali bo vašemu psu všeč ta drobtna poslastica, je drugo vprašanje. Kakor koli že, zmernost je pomembna pri hranjenju brusnic psom, kot pri vsaki priboljški, saj preveč brusnic lahko privede do motenega želodca.

Kumare

Da, psi lahko jedo kumare. Kumare so še posebej dobre za pse s prekomerno telesno težo, saj ne vsebujejo ogljikovih hidratov, maščob ali olj in lahko celo povečajo energijsko raven. Napolnjeni so z vitamini K, C in B1, pa tudi s kalijem, bakrom, magnezijem in biotinom.

Grozdje

Ne, psi nikoli ne smejo jesti grozdja. Grozdje in rozine (suho grozdje) so se izkazale za zelo strupene za pse, ne glede na pasmo, spol ali starost psa. V resnici je grozdje tako strupeno, da lahko privede do akutne nenadne odpovedi ledvic. Vedno bodite pozorni na to nevarno sadje za pse.

Mango

Da, psi lahko jedo mango. Ta sladka poletna poslastica je napolnjena s štirimi različnimi vitamini: A, B6, C in E. Vsebujejo tudi kalij ter beta-karoten in alfa-karoten. Ne pozabite, da tako kot pri večini sadja, koščico najprej odstranite, saj vsebuje majhne količine cianida, ki lahko privede do zadušitve. Mango ima veliko sladkorja, zato ga uporabljajte le občasno kot priboljšek.

Pomaranče

Da, psi lahko jedo pomaranče. Po mnenju veterinarjev so pomaranče dobre, da jih psi jedo, vendar pa običajno psi niso ravno ljubitelji močnega vonja citrusov. Pomaranče so odličen vir vitamina C, kalija in vlaknin, v majhnih količinah pa je sočno meso pomaranče lahko okusna poslastica za vašega psa. Veterinarji priporočajo, da olupimo lupinico in psu ponudimo samo meso pomaranče, pri čemer moramo biti pazljivi, da odstranimo vsa semena. Oranžna lupina je groba do njihovih prebavil, zato je nikoli ne ponudimo.

Breskve

Da, breskve so varne za prehrano psov. Majhne količine narezanih svežih ali zamrznjenih breskev so odličen vir vlaknin in vitamina A in lahko celo pomagajo v boju proti okužbam, vendar tako kot češnje tudi koščica breeskve vsebuje cianid. Če odstranite koščico, so sveže breskve lahko odlična poletna poslastica. Preskočite konzervirane breskve, saj običajno vsebujejo velike količine sladkornih sirupov.

Hruške

Da, psi lahko jedo hruške. Hruške so odličen prigrizek, saj vsebujejo  veliko bakra, vitaminov C in K ter vlaknin. Uživanje sadja lahko tudi zmanjša tveganje za možgansko kap za 50 odstotkov. Hruške narežite samo na koščke velikosti ugriza in najprej odstranite notranjost in semena, saj seme vsebuje sledi cianida.

Ananas

Da, ananas je varen za pse. Nekaj ​​koščkov ananasa je odlična sladka poslastica za pse, za hranjenje je primeren zgolj notranji del. Tropsko sadje je polno vitaminov, mineralov in vlaknin. Vsebuje tudi bromelain, encim, ki psom olajša absorpcijo beljakovin.

Maline

Da, psi lahko jedo maline. Maline so primerne v zmernih količinah.

Dodaj odgovor